Optimálny príjem
Aký je odporúčaný denný príjem omega-3 mastných kyselín?
Pre zabezpečenie základných ochranných účinkov pred srdcovo - cievnymi a civilizačnými ochoreniami je odporúčaný minimálny denný príjem 840mg EPA a DHA.
Prínos konzumácie uvedeného minimálneho množstva však môže byt znehodnotený a nedostačujúci v prípade konzumácie priemyselne spracovávanej potravy s vysokou prevahu omega-6 tukov a skrytých rastlinných tukov (lístkové cesto, kroisanty, sušienky atď...).
Pre dosiahnutie zníženia výskytu alergií, zápalov a zníženia rizika náhlej srdcovej smrti a porážky odborníci odporúčajú:
optimálny denný príjem 2 až 4g čistých omega-3 EPA a DHA, uvedená dávka predstavuje približne 7-14 g rybieho oleja denne alebo 100-150g rybieho mäsa zo severských rýb.
Potrebuje tehotná žena omega-3 esenciálne mastné kyseliny?
Pre tehotné a dojčiace ženy je obzvlášť dôležité konzumovať DHA (jednu zo zložiek rybieho oleja), pretože vývoj dieťaťa závisí od matky. DHA je esenciálna omega-3 nenasýtená mastná kyselina, znamená to že ju telo nedokáže vytvárať a musíme ju získavať z prijatej potravy. Dostatok DHA je nesmierne dôležitý pre zdravý, normálny vývoj mozgu, očí a nervového systému dieťaťa. Nedostatočný príjem DHA v období tehotenstva je spájaný so skrátením trvania tehotenstva a zvýšeným rizikom predčasného pôrodu.
Dávkovanie rybieho oleja počas tehotenstva
Medzinárodný výskumný projekt skúmajúci význam tukov vo výžive počas tehotenstva (Perinatal Lipid Nutrition Project – PERLIP) a projekt skúmajúci výživu počas tehotenstva (Early Nutrition Programming Project - EARNEST) v spolupráci s niekoľkými vedeckými spoločnosťami vydali na základe mnohých systematických výskumov spoločné odporúčania týkajúce sa príjmu tukov v diete u tehotných a dojčiacich žien.
Vydaný súhrnný dokument odporúča ženám počas tehotenstva a dojčenia priemerný príjem omega-3 DHA v minimálnom množstve 200mg denne.
V sledovaných klinických štúdiách sa však podávali ženám optimálne denné dávky do 1000mg čistej DHA zodpovedajúce dávke 2 až 7 g rybieho oleja denne (cca 1 čajová až 1 polievková lyžica) bez rizika výskytu akýchkoľvek nežiadúcich účinkov.
Prínos konzumácie uvedeného minimálneho množstva však môže byt znehodnotený a nedostačujúci v prípade konzumácie priemyselne spracovávanej potravy s vysokou prevahu omega-6 tukov a skrytých rastlinných tukov (lístkové cesto, kroisanty, sušienky atď...).
Zdroj: odporúčania American Heart Association (AHA)